Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Neg sau altceva...

Topul normalitatii

Sa incurajam sporturile de contac...

Cum s-au apucat rapperii sa faca ...
 Casa construita la o distanta mai...

Pareri despre eceasuri.ro: cumpar...

Mama Miresii (2024)

Estimare reparatie
 Sterilizare UV apa

Folii heliomate faruri - merita?

Cabina Dus mai mare cu 10cm decat...

Rezultate firma
 Facultatea de Medicina - a doua f...

Fortat sa imi dau demisia

Nivelare placa + Fisuri

Premierul Slovaciei a fost impuscat
 

CRESTEREA PORCILOR

- - - - -
  • Please log in to reply
1564 replies to this topic

#199
Berbecutul

Berbecutul

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 307
  • Înscris: 11.05.2010
Pai sa o luam sistematic!
1. In toata lumea  (ma refer la tarile civilizate) porcii crescuti pentru reproductie sunt diferiti de cei crescuti pentru abatorizare.  In general, se merge pe urmatoarea schema: Marele Alb x Landrace => F1, Vier rasa de carne x scrofita F1 => hibrizi de carne (porcul de abator). Ca urmare, scrofitele obtinute din incrucisarea unui vier din rasa de carne (Pietrain, Duroc, etc.) sunt destinate abatorizarii si nu se retin pentru reproductie! Explicatia este simpla:  au capacitate de alaptare redusa, au prolificitate mai mica (fac purcei mai putini) si dau frecvent distocii (datorita suncilor mai mari pe care le au). Purceii pe care i-ati cumparat din Ungaria sunt convins ca erau hibrizi de carne pentru ca daca erau rasa pura (Landrace sau Pietrain sau Duroc, etc.) erau la niste preturi pe care nu cred va convenea sa le platiti.
2. Scrofitele intra in mod normal in calduri pentru prima data in jurul varstei de 7 luni. Nu exclud si varianta in care nu le-ati observat. Nu stiu cata experienta aveti la acest capitol dar trebuie sa stiti ca unele scrofite au caldurile mai sterse (reactioneaza doar in prezenta vierului) si este posibil ca primele cicluri sa fi trecut neobservate, dupa care s-a instalat starea de anestru (absenta caldurilor), mai ales datorita ingrasarii lor. Ingrasarea (mai ales daca in ratie predomina porumbul) produce la scrofite degenerescenta grasa a ovarelor, fapt ce compromite definitiv utilizarea acestora la reproductie!
3. Nu am inteles de unde aveti reticenta fata de utilizarea preparatelor pe baza de hormoni pentru inducerea caldurilor la scroafe. Hormonii sunt substante care se gasesc si se produc in mod normal in fiecare organism, avand rolul de a regla activitatile fiziologice ale organismului. Uneori insa se mai intampla ca sub influenta anumitor factori sa se deregleze echilibrul dintre aceste substante, moment in care trebuie intervenit pentru a aduce situatia la normal. Uneori aceasta interventie presupune folosirea hormonilor de sinteza.  
4. Nu stiu ce “regim sustinut” de furajare au avut, dar greutatea de 160-180 kg la varsta de 1 an mi se pare destul de modesta. In conditii optime de furajare si microclimat la varsta de 6 luni acestia ar fi trebuit sa aiba deja 120 kg. Daca in urmatoarele 6 luni acesti au mai adaugat doar 40-60 kg inseamna ca ceva nu a fost “ca la carte”.  Ca urmare, daca vreti sa nu mai repetati greselile din anul trecut, va trebui sa va revizuiti conditiile in care ati crescut acesti porci (nu doar reteta furajera).
5. Daca doriti sa aveti propriul soi de porci de carne va trebui sa va cumparati scrofite de Landrace, Marele Alb sau F1 (se gasesc si la noi, nu trebuie neaparat aduse din Ungaria) precum si un vier dintr-o rasa de carne (asta in cazul in care nu puteti apela la insamintarea artificiala).
Cam atat am avut de spus.
Sa auzim numai de bine!
Felician

#200
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 Berbecutul, on 5th January 2011, 11:41, said:

...
Scrofitele intra in mod normal in calduri pentru prima data in jurul varstei de 7 luni. Nu exclud si varianta in care nu le-ati observat.

Cam asta banuiesc si eu.


Quote

Nu stiu ce “regim sustinut” de furajare au avut, dar greutatea de 160-180 kg la varsta de 1 an mi se pare destul de modesta. In conditii optime de furajare si microclimat la varsta de 6 luni acestia ar fi trebuit sa aiba deja 120 kg. Daca in urmatoarele 6 luni acesti au mai adaugat doar 40-60 kg inseamna ca ceva nu a fost “ca la carte”.

Bine, e posibil sa fi mers destul de "sustinut" pana pe la varsta de 6-7 luni (cu atingerea unor 110-120 kg), si mai apoi sa fi fost trecute doar pe cereale si sa fi "batut pasul pe loc". Ceea ce ar fi iarasi o motivare a anestrului.

Ne-ar trebui un desfasurator al cantarului, dar iarasi ma indoiesc ca le-a cantarit careva. Si reteta (retetele) de furajare pe toata perioada, ca sa ne dam seama daca nutritional sunt fault-uri...

#201
marin81

marin81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 03.01.2011
in primul rand vreau sa va multumesc la amndoi de raspunsuri atat domnului horea cat si domnului felician pentru promtitudinea raspunsurilor la intrebarile mele,nu sunt experimentat in cresterea porcilor desi de mic stau la tara si impreuna cu parintii mai am crescut purcei de cand ma stiu (pana la max 20 de capete) dar dupa metode vechi gen resturi de mancare si ce se gasea pe langa casa,de vreo 3 ani am studiat problema si am schimbat metoda de crestere si le dau doar mancare uscata concentrat plus cereale fara resturi alimentare si multa apa si am vazut ca asta da roade si de vreo 2 ani m-am axat doar pe rasa de carne pentru calitatea carcasei si viteza de crestere.Eu oricum vreau sa dezvolt cresterea porcilor la mai mult de subzistenta dar asta bineinteles in timp pentru ca e greu sa o iei de jos fara sprijin finaciar asa treptat in cativa ani sa o aduc la afacere,pana atunci experimentez si invat si am apelat la rase din ungaria deoarece stau la 10 km de granita cu ungaria si e mai simplu sa aduc de la ei,acuma trecand la subiect dupa cum zicea si domnul horea pana la aproximativ 6 luni le-am dat concentrat ,retea aproximativ fiind  masurata la un recipient de 60 l -70 l:  10 l concentrat-40 l porumb-10 srot floarea soarelui-10 grau furajer dupa 6 luni cand ajunsesera cam la 100-110 kg am oprit concentratul deorece mi se parea ca se cheltuie prea mult si nu mai e rentabil dupa varsta asta sa se dea concentrat(stiu ca porci se dau pe la 110 -120 kg dar nu aveam unde sa-i dau si vroiam sa ma inmultesc de aia i-am tinut mai mult decat trebuia)Dupa aia reteta a ramas cam aceeasi cu aproximatie dar fara concentrat.E posibil sa nu fii observat cand au avut calduri mai ales ca nu a fost vier prin preajma(acuma am vorbit cu cineva si cred ca  o sa imi iau si un mascul necastrat tot rasa de carne ca sa il tin de prasila)
Sper ca nu v-am plictisit cu ce am scris mai sus in speranta de mai bine va salut respectuos

#202
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

 Akomar, on 18th December 2010, 20:52, said:

Ce noutati mai aveti despre Cooperativa Muntenia?
Nu am mai vorbit de mult despre subiectul asta, dar cum am mai zis in trecut pe mine ma interesa forma de asociere in mod deosebit. Vroiam sa vad ca este posibila o asociere intre mai multi producatori cu beneficii comune, as fi intristat sa constat ca business-ul nu mai functioneaza iar cauza sa fie purul stil afaceristic romanesc!

Deci se pare pana la urma ca s-a cam ales praful si de singura forma de asociere profesionista din agricultura romaneasca... Sau ma rog...de incercarea de asociere profesionista :)

Abatorul a intrat in faliment, membrii care au mai ramas sunt pe cont propriu si fiecare se descurca cum poate, in principal se stradueisc sa plateasca datoriile la banci iar domnul Radulescu a luat calea politicului in care elocventa si debitul verbal il sustin pe deplin. Mi-a scapat ceva?

#203
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,091
  • Înscris: 17.03.2005

 Akomar, on 17th April 2011, 01:10, said:

domnul Radulescu a luat calea politicului in care elocventa si debitul verbal il sustin pe deplin.
Debitul verbal poate, elocventa insa.... imi permit sa spun ca e elocvent ca si seful dumnealui, la fel de marele "boc" ...iti vine sa-i ...pupi cu bocancul in freza cand ii auzi ce scot pe guritele alea mici din capatanile alea mari...

#204
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,247
  • Înscris: 24.05.2006

 Akomar, on 17th April 2011, 02:10, said:

. Mi-a scapat ceva?


Da...vreo 2-3 baieti destepti care s-au umplut de bani de pe urma muncii cinstite a catorva zeci de fermieri. Cat despre Radulescu, eu n-am fost niciodata big fan, omul e cam limitat, si debitul verbal e singurul atuu, stiinta de carte si experienta sunt cam lipsa.

#205
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

 wiseguy76, on 21st April 2011, 08:59, said:

Da...vreo 2-3 baieti destepti care s-au umplut de bani de pe urma muncii cinstite a catorva zeci de fermieri. Cat despre Radulescu, eu n-am fost niciodata big fan, omul e cam limitat, si debitul verbal e singurul atuu, stiinta de carte si experienta sunt cam lipsa.

Sunt de acord cu tine, oricum din cate stiu el este de profesie horticultor (daca nu ma insel) dar inca o data punctez faptul ca dezamagirea mea e legata de faptul ca asocierea chiar nu si-a demonstrat eficienta. Iar daca aia au furat sau au fost prost manageri eu nu inteleg de ce situatia s-a stins asa subtil de parca nimic nu s-ar fi intamplat! Era oricum cea mai mare forma de asociere din zootehnia post decembrista!

#206
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,247
  • Înscris: 24.05.2006

 Akomar, on 24th April 2011, 22:03, said:

Sunt de acord cu tine, oricum din cate stiu el este de profesie horticultor (daca nu ma insel) dar inca o data punctez faptul ca dezamagirea mea e legata de faptul ca asocierea chiar nu si-a demonstrat eficienta. Iar daca aia au furat sau au fost prost manageri eu nu inteleg de ce situatia s-a stins asa subtil de parca nimic nu s-ar fi intamplat! Era oricum cea mai mare forma de asociere din zootehnia post decembrista!


Crezi ca daca faceau scandal ii ajuta cineva? Noi cu puii daca suntem de un an jumate in pragul colapsului, ne-a ajutat cineva? Cat a fost subventia pe porc si pasare, lucrurile s-au miscat. Cum n-au mai avut incompetentii astia bani, a murit totul. Era 120 de lei pe porc la clasa E, subventia, tot mai avea omul de ce se agata. Asa, te iau in ras abatoarele cu 5.3 lei/kg, in conditiile in care numai purcelul pentru ingrasat e 60 de euro.

#207
vasea57

vasea57

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 18.03.2011
domnilor am si eu cateva intrebari de pus pe aici
1de la cate capete ar fi rentabila treaba astacu porci . cred ca toata treaba ar fi cu porci de ingrasat daca sau nu tii produci singuri sau nu dar si daca tii produci singuri treaba asta costa cred ca ai iesi mai bine cu scoafele tale decat sa le cumperi sau cum e mai bine

#208
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 vasea57, on 1st May 2011, 22:15, said:

domnilor am si eu cateva intrebari de pus pe aici
1de la cate capete ar fi rentabila treaba astacu porci . cred ca toata treaba ar fi cu porci de ingrasat daca sau nu tii produci singuri sau nu dar si daca tii produci singuri treaba asta costa cred ca ai iesi mai bine cu scoafele tale decat sa le cumperi sau cum e mai bine

Dupa umila mea parere, "treaba asta cu porci" e un pic mai complicata. Tine de sezonalitatea livrarilor si de variatia consistenta a preturilor la "input" - uri, dar si a celor de valorificare.

Trebuie sa treci de abc-ul cresterii porcului ca sa inveti cum poti fi rentabil...

#209
wegviLVGAsdf

wegviLVGAsdf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 789
  • Înscris: 21.03.2009
Am si eu 3 scrofite, ce injectie trebuie ca sa nu mai fie in calduri?

#210
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Nu recomand injectii cu hormoni la scrofite, ca sa iasa din calduri. Metoda se practica numai la animale de companie.

Daca vrei sa le ingrasi si nu ai nevoie sa obtii purcei, cea mai buna metoda este castrarea.

#211
gabrielovidiu

gabrielovidiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 26.05.2011
Attached File  adapost_fata.JPG   36.34K   246 downloads ce parere avetzi despre acest tip de adapost?

Attached Files



#212
gabrielovidiu

gabrielovidiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 26.05.2011
Buna tuturor!Am 24 ani,am crescut in mare parte la bunici,imi place la nebunie viatza la tzara,animalele,natura,totul!mi aduc aminte in clasa 1 ne intreba invatatorul ,,ce vreti sa va faceti cand veti fi mari''toti mecanici,politisti,doctori....eu agricultor ca bunicu si bunica :thumbup: Acum,anul viitor as vrea sa ma intorc in tzara (sunt de 2 ani in Italia impreuna cu prietena mea)si am reusit sa punem niste banutzi deoparte,La inceput m-am gandit la vaci de lapte sa incep cu vreo 10  15 capete dar am facut niste calcule si investitia destul de marisoara si riscanta....Apoi am vazut acest tip de adapost foarte simplu de construit (pt mine care aici muncesc carpenterie metalica pt hale ind.),si practic,are 22m lung. si 9lat.si incap vreo 180capete la ingrasat,se cresc pe asternut permanent din paie,coceni...am citit ca se poate folosi si ca maternitate....stie cineva mai multe despre acest sistem?o fi bun,no fi bun,ce parere avetzi?incerc sa mai pun niste imag.

Attached File  hranitoare2.JPG   35.9K   201 downloads

Attached Files


Edited by gabrielovidiu, 06 June 2011 - 10:17.


#213
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Este foarte bun pentru zonele cu clima blanda, cu temperaturi minime iarna de -10 -12 grade celsiuis, fara vant si fara viscol.

#214
gabrielovidiu

gabrielovidiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 26.05.2011
pai tocmai asta e problema ca unde as vrea sa construiesc eu cam e un pic de viscol si din cand in cand mai sunt si -20grade perioade,2-3 sapt pe an adunate,in jud Vaslui.dar ma gandeam ca sub aceasta prelata as putea veni cu un strat de poliestiren de 5 cm sa zicem,poi capetele inchise noaptea sau cand e foarte frig si in plus sa vin cu un tun de aer cald pe motorina daca e nevoie ,poi am mai citit ca acest asternut permanent prin fermentarea dejectiilor mai produce si ceva caldura,ce ziceti?multumesc ca mi-ati raspuns asa repede

Edited by gabrielovidiu, 06 June 2011 - 12:41.


#215
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Nu vei reusi niciodata sa etanseizezi perfect acel adapost tip cort - tot va intra viscolul prin el. Si cum poti sa pui polistiren pe un perete curb ?

Ti-ai facut un calcul, cat iti va consuma tunul de aer cald, cu motorina ?

Mai sus ai spus un cuvant, care justifica tot: "Italia". Ceea ce ai vazut tu acolo este foarte bun pentru clima Italiei. Tu, la Vaslui ai clima de tip continental excesiva, care inseamna: Ucraina, estul Poloniei, stepa ruseasca.

#216
puii

puii

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 10.06.2011
Buna ziua, as avea si eu ne voie de ajutor urgent. Socrul meu are o scroafa care a fatat vreo 13 purcelusi, dar problema este ca scroafa nu are lapte si au inceput sa moara din aia mici. A venit veterinarul din zona, dar ia facut doar niste injectii scroafei, nu stiu sa va spun cu ce, si a spus ca mai mult de atat nu are ce sa faca. Cum i putem ajuta pe purcelusi? Ce le puteam da sa manance? Va rog ajutati-ma cu sfaturi, multumesc.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate